DOVASE évértékelő 2020

DOMBÓVÁR, 2021.01.25.

Hagyományos évértékelő, nem hagyományos módon

KEDVES SPORTOLÓK, SZÜLŐK, TÁMOGATÓK!

A Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesület értékelése az idei évben rendhagyó módon történik. Természetesen a díjak átadása idén sem maradhat el, hiszen a rendkívüli helyzetben is volt mit ünnepelni. Az évzáró rendezvényünk az év elején nem kerül megtartásra, helyette a csoport foglalkozások keretein belül jutalmazzuk sportolóinkat. Az évértékelőt és a díjak átadásáról készült fényképeket a honlapon tesszük közzé.

A dombóvári atlétika legutóbbi ötven évének legnehezebb évét éltük át. Az év elején egészséges önbizalommal zártuk a 2019-es évet, bíztunk abban, hogy szervezettségünk által a reálisan tervezett anyagi és szakmai tervünk végrehajtható lesz 2020-ban is. A COVID-19 járvány azonban nemcsak a tervek végrehajtását korlátozta, hanem azt alaposan fel is borította. Tavasz elején bevezetett korlátozó és tiltó intézkedéseknek megfelelően szerveztük át működésünket, az edzésidőket, a személyes találkozásokat a gyerekekkel, majd később az iskolai online oktatás bevezetésével párhuzamosan az egyéni edzéstervek alapján végzendő távedzéseket. A körzeti-, területi-, országos versenyek felfüggesztése sem segítette munkánkat. A nyár elejére valamelyest normalizálódott a helyzet. Ekkor a közös kis és nagycsoportos edzések látogatottsága visszaállt a régi szintre, valamint a megrendezett szövetségi versenyek is bizakodással töltöttek el bennünket. Minden meghirdetett és megrendezett versenyen – ha nem is teljes létszámban – indítani tudtuk versenyzőinket. Voltak szülők, akik a járvány veszélye miatt kérték, hogy gyermekük ne versenyezzen, s az edzések alól is felmentést kértek, mi ezt tiszteletben tartottuk. A fokozott járványügyi előírásokat kézfertőtlenítés, távolságtartás, maszk használat – következetesen betartottuk, s be is tartattuk. November elejétől, a második hullám miatt bevezetett intézkedéseknek megfelelően szerveztük meg az igazolt sportolóink edzéseit, úgy alakítva a programokat, hogy a legkisebb törés legyen a sportolni vágyók, s eredményeket elérni akarók részére.

Fazekas Gáspár szakmai vezető értékelése az egyesületi csoportok munkájáról:

A 2 előkészítő csoportunkba 10-12 évesek járnak heti 3 alkalommal edzésre. Velük Halmainé Horváth Katalin és Lakatosné Lamm Viktória foglalkozik nagy empátiával és szeretettel. Rendszeresen részt veszünk a Dél Dunántúli SPORT XXI. Program versenyein, a két korosztályban 3-4 csapattal. Eredményes felkészülésüknek köszönhetően csapataink számos alkalommal dobogós helyeken végeznek. 2020-ban Bonyhádon a fedettpályás versenyen, Szekszárdon az egyéni és csapatversenyen, valamint Zamárdiban a mezei versenyen értünk el több győzelmet és dobogós helyezést, de ami legalább ennyire fontos, hogy a legtöbb versenyzőt indító egyesület voltunk.

A rövidtávfutók Tarr Imre edző irányításával heti 5 edzéssel készültek a furcsára sikeredett szezonra. Jól indult az év, hiszen az ifjúsági Fedettpályás Országos Bajnokságon 60 m-es síkfutásban Iberhardt Bence magyar bajnok lett, szabadtéren pedig 5.100 m síkfutásban. Éva Viktória fedettpályán a serdülők 60 m-es síkfutásában az 5. helyen végzett. Szőke Hédi az Újoncok távolugró versenyében 2., ötösugrásban az 5. lett. A tavaszi diákolimpiai és szövetségi versenyeket törölték, a nyári korosztályos bajnokságokra, mint minden más szakág, bizonytalan felkészüléssel vágtak neki sprintereink. A szabadtéri Junior OB-n Bíró Dávid 100 m-en szerzett 6. helyezést. Iberhardt Bence megkoronázta az évet azzal, hogy a Magyar Ifjúsági Válogatott kezdő embereként országos csúcstartó lett a 4×100 m-es váltóban, több mint 20 éves csúcsot döntve meg. Éva Viktória és Szőke Hédi egyesületünk serdülő leány távolugró csapatának tagjaként bronzérmet szerzett a csapatbajnokságon.

A közép és hosszútávfutók Fazekas Gáspár edző irányításával vágtak neki a 2020-as év felkészülési programjának. A korosztályos váltások, valamint továbbtanulások miatt várható volt némi visszaesés a csoport eredményességében, de a járvány még erre is rátett egy lapáttal. Bármennyire is egyéni sportág az atlétika, társak, segítők nélkül nehezen űzhető eredményesen, s ez fokozottan jellemző a távfutásra. Éppen ezért a „távedzések”, az online kapcsolattartás, a kiscsoportos foglalkozások, a rendszertelen edzésre járás nagyon hamar „visszaköszön”, s egy-egy rendszeresen elvégzett kontrolfutás szinte mindent elárul a sportoló állapotáról. Aki rendszeresen készült az év folyamán, az összességében jól is teljesített. Szalay Zóra mezei futóbajnoki címe mellé szerzett egy 2.helyet fedettpályán 3000 m-en, Zemán Zóra 1500 m-en ezüst 800 m-en bronzérmes lett. Ozorai Zsóka fedettpályán 2000m-en, szabadtéren 1000 m akadályon ezüstérmet, 2000 m-en bronzérmet szerzett. Stieb Kornélia a mezei csapattal ezüstérmes, Sarkadi Dorka, Stieb Kornélia és Nyers Ramóna a távolugró csapat tagjaként bronzérmes.

Versenyzőink az országos bajnokságokon különböző korosztályokban a rendkívüli körülmények mellett is több mint 10 érmet szereztek, 2 arany – 6 ezüst – 3 bronz. Összességében 28 alkalommal végeztek az 1-8. hely között az országos korosztályos bajnokságokon!!

Büszkék vagyunk jelentős eredményeket elért sportolóinkra, de legalább ugyanolyan elismerésünk minden atlétánknak, aki vállalja, hogy a tanulás mellett foglalkozásainkat látogatja! Kiemelkedő sikerekhez a sportolóink tehetsége és a kitartása mellett az EDZŐK ÁLDOZATOS MUNKÁJA LÉTFONTOSSÁGÚ! Köszönjük edzőink lelkes és odaadó munkáját!

Köszönjük a szülők, nagyszülők segítségét, támogatását. Tisztelet és köszönet Dombóvár Város Önkormányzatának, a Magyar Atlétikai Szövetségnek! Támogatásuk nélkülözhetetlen!

DÍJAZOTTAK (2020.év)

Versenyzőink az országos bajnokságokon különböző korosztályokban a rendkívüli körülmények mellett is 2 arany-, 6 ezüst-, 3 bronzérmet szereztek. Összességében 28 alkalommal végeztek az 1-8. hely között az országos korosztályos bajnokságokon!!

Országos bajnokaink:

 • Iberhardt Bence ifjúsági fedett pályás OB        60 m síkfutás
 • Szalay Zóra serdülő mezei OB                               3000 m

2.hely

 • Szalay Zóra serdülő fedett pályás OB       3000 m síkfutás
 • Zemán Zóra serdülő fedett pályás OB       1500 m síkfutás
 • Szőke Hédi   újonc fedett pályás OB           távolugrás
 • Ozorai Zsóka újonc fedett pályás OB          2000 m síkfutás
 • Ozorai Zsóka újonc szabadtéri OB               1000 m akadályfutás
 • Serdülő lány csapat mezei OB (Szalay Zóra, Zemán Zóra, Stieb Kornélia)

3.hely

 • Zemán Zóra             serdülő fedett pályás OB       800 m síkfutás
 • Ozorai Zsóka           újonc szabadtéri OB                2000 m síkfutás
 • Lány távolugró csapat (Éva Viktória, Szőke Hédi, Sarkadi Dorka, Nyers Ramóna, Stieb Kornélia)

2020.év teljesítménye alapján díjazott sportolóink:

 • Szalay Zóra, Zemán Zóra, Ozorai Zsóka, Sarkadi Dorka, Stieb Kornélia, Nyers Ramóna, Szőke Hédi, Éva Viktória, Strijk Barnabás, Iberhardt Bence, Bíró Dávid

2020.év „JÖVŐ REMÉNYSÉGE” díjazottak:

 • U13 Müller Botond, Fónai Rebeka, Éva Nikolett
 • U11 Lakatos Lamm Lea

2020.év kiemelkedő eseményei:

SZALAY ZÓRA Országos Mezei Liga serdülő összesített győztese 2020.évben

IBERHARDT BENCE a Magyar Ifjúsági Válogatott kezdő embereként országos csúcstartó lett a 4 x 100 m-es váltóban (41,46mp), megdöntve a 21 éve fennálló U18-as csúcsot.

Tolna megyei elismerésben részesülve, szeptember 1-én Sipos Márton-díjat kapott TARR IMRE testnevelő tanár, edző. Az atlétika területén végzett utánpótlás nevelő tevékenysége, Dombóvár és térségében élő fiatalok sportra való, elkötelezett ösztönzése, s a hazai illetve nemzetközi sikerek elérésében vállalt, kitartó munkája elismeréséül.

Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő – testülete

 • Ambrus Sándor-díjat adományozott BÍRÓ DÁVID atlétánknak, aki Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium rendkívül sokoldalú és tehetséges tanulója.
 • Buzánszky Jenő-díjban részesült FARKAS BENCE a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskola és Kollégium tanulója. Sprinterként sikereivel már nem kevés dicsőséget szerzett volt nevelő egyesületének, iskolájának és a városnak.

DOMBÓVÁR, 2021.01.25.                                                           DOVASE ELNÖKSÉG

📸📸MÉG TÖBB KÉP 📸📸

HAJRÁ, GYERÜNK DOVASE, NEM ADJUK FEL SOHASE!!!