Történelem


Visszatekintés a dombóvári atlétika múltjára

Városunkban az atlétika sportág hivatalos formában 1927-ben nyert teret.

A Dombóvári Vasutas Egyesület keretein belül megalakult szakosztály vezetését Ács Sándor gimnáziumi testnevelő tanár vállalta el. Futópálya hiányában az első években csak ügyességi számokban edzettek és versenyeztek a sportolók.

1934-ben 30 fő edzett rendszeresen, a szakosztály vezetője Balassa László volt. A szakmai munkát erős hullámzás jellemezte hosszú évekig.

Az ötvenes években Egri Péter vezetésével stabil erős csapat alakult ki, főleg a női vonalon. A jól szervezett, sok egyesületet, csapatot megmozgató megyei csapatbajnokságokon rendre az élmezőnyben végeztek a dombóvári atléták.

A sikeres éveket ismét hullámvölgy követte. A versenyzők száma megcsappant, a pálya állapota leromlott. A sportág csak vegetált. Elgondolkodtató és figyelemre méltó, hogy nem szűnt meg a sportág a városban, mert már akkor is jól érzékelhetően minden más sportág alapjának tartották a természetes mozgásokra épülő atlétikai számokat, melyek jó kiegészítői voltak a felkészüléseknek.
1963-ban a labdarúgó pálya teljes felújításával az atlétika pálya is megújult. Ez megfelelő körülményeket teremtett a Czapp János vezette szakmai munkához. A város vezetése által remélt látványos fellendülés azonban nem következett be. Talán az elvárások voltak túl nagyok…

A hatvanas évek közepén a város gimnáziumába két lelkes, fiatal testnevelő került. Várnai Pálné (Ternai Katika- Kati néni) és Kovács László Tanár Úr jól felépített Diáksportkört szervezett, melynek alapját adta az atlétikai szakosztály. A magas szintű, napra lebontott edzéstervek, a lelkesedés, a rendszeres versenylehetőségek mágnesként vonzották a tanulókat a szakosztályba. Az iskolacsúcsok nyilvántartása, népszerűsítése, a szövetségi és diákolimpiai országos bajnokságokon elért dobogós helyezések ismertté tették a dombóvári atlétikát.

Gelencsér Sándor sprinter, Trupp Győző gerelyhajító, Németh János sprinter-távolugró, Havasi János és Dezső összetett versenyzők, Gyugyi János diszkoszvető, Bálizs Piroska súlylökő, Bank Klára gerelyhajító jól csengő nevek voltak országos szinten is.

A Vasutas Egyesület égisze alatt Karászi Imre tanár úr végzett lelkes, eredményes munkát a hetvenes években. Munkáját Tarr Imre fiatal, eredményes atlétamúlttal rendelkező testnevelő kezdte el segíteni, majd vette át teljes egészében az egyesületi atlétikai élet magasabb szintre emelését. Első kiemelkedő tanítványa Kovács Ágnes gerelyhajító, korosztályos válogatott, országos bajnok volt. Őt követték Szekeres Ágnes, Egyed Krisztina gerelyhajítók, Koch Jakab, Greschner Pál súlylökők, Mayer Ildikó magasugró (17 évesen 180 cm !!! ), Juhász Eszter magasugró, Tóth Bence magasugró (18 évesen 205 cm !!!).

Tarr Imre Tanár Úr azóta is az atlétika fanatikusa, napjainkban is aktív – minden nap edzést vezénylő ikonja a dombóvári sportnak, atlétikának.

Ezzel együtt indult el a közép is hosszútávfutás felfutása városunkban. Fazekas Gáspár testnevelő – edző ekkor került Dalmandról Dombóvárra, s az ottani tanítványai közül többen követték a városba: Banai Róbert, Apaczeller András, Köműves Anita korosztályuk legjobbjai közé tartoztak.

Banai 800-1500-5000 m síkfutásban is korosztályos bajnok volt, 1500-2000 m-es akadályfutásban Európa legjobbjai közé tartozott. Felnőtt versenyzőként az Újpesti Dózsa színeiben lett sokszoros válogatott és felnőtt magyar bajnok.

Hozzájuk csatlakoztak a Dombóvár és környékiek: Gergely Zoltán és Tímea, Nagy Róbert és Bank Zsolt Sásdról, Zerényi Jenő Kaposszekcsőről, Kardos Péter Kocsoláról. A váltók, a mezei csapatok tagjaként, vagy egyénileg mind országos bajnokok, dobogós helyezéseket értek el korosztályaikban.
A hetvenes évek közepén indult el Dombóváron a „sportiskolai rendszerű” képzés több sportágban, köztük atlétikában is. Ennek alapját az akkori Gárdonyi Géza Általános Iskola (Szent Orsolya Általános Iskolaközpont) testnevelés tagozatos osztály adta.

Innen kerültek ki – a teljesség igénye nélkül – a már említett Gergely ikrek, Süveges Levente és Buglavecz Krisztián távolugrók, Hegedűs Milán gerelyhajító, Balogh Jenő, Szigeti András középtávfutók/korosztályos válogatottak. Velük együtt versenyzett és lett országos bajnok Kővári Márió és Németh Nándor is. Mind a mai napig folyamatos utánpótlást biztosít, – bár egyre csökkenő mértékben – a sportágnak.

Ezzel ellentétben viszont megnőtt a város más intézményeiből bekapcsolódó sportolók száma, akár általános, akár középiskolai szintet nézünk. Napjainkban 80 és 100 fő között van a rendszeresen edzésre járó, regisztrált, versenyengedéllyel rendelkezők száma.

2005. január 27-én tartott alakuló ülésén 18 fő alapító taggal jött létre a Dombóvári VASE önálló egyesületként. Elnöke Jászberényi Péter, vezetőség tagjai Fazekas Gáspár, Tóth Sándor lettek. A függetlenedés merész, de jó döntésnek bizonyult, mivel azóta is a tervszerű szakmai programmal és stabil gazdálkodással alapozta meg az itt sportoló atléták sikereit.

Az ELŐKÉSZÍTŐ csoportot Halmainé Horváth Katalin, volt atléta vezeti, nagy lelkesedéssel, szakmai alázattal heti 3 edzéssel.

A SPRINTER UGRÓ-DOBÓ szakág heti 5 alkalommal edz Tarr Imre testnevelő, edző irányításával.

A FUTÓ szakág (közép és hosszútáv) továbbra is Fazekas Gáspár edzi heti 5 alkalommal.

A rendszeres edzéseknek jelenleg is meg van az eredménye. Az elmúlt időszakban is sportolóink sikeresen szerepelnek az országos bajnokságokon és folyamatosan korosztályos válogatottak kerülnek ki az egyesületből.

Napjaink legeredményesebb sportolója Fazekas Gáspár tanítványa Tóth Lili Anna, aki 10 éves kora óta korosztálya legjobbja a közép és hosszútávfutó számokban. Országos- bajnokként és csúcstartóként, a 3000 m–es akadályfutás korosztályos európai ranglista vezetőjeként búcsúzozott egyesületünktől 2017-ben.

A fiatalabb korosztályokban is több ígéret bontogatja szárnyait, majd a hozzáállás és az elvégzett munka mutatja meg, hogy követik–e az elődök eredményességét…

dombóvári atlétika

(Teljesség igénye nélkül összeállította: Fazekas Gáspár 2017.10.02.)

 


"HAJRÁ, GYERÜNK DOVASE, NEM ADJUK FEL SOHASE!"