Futó szakág


névsor

(közép-hosszútáv)

Bevezetés

Az egyesület megalapítása óta folyamatosan vannak közép- és hosszútávfutóink. Körülményeink meghatározták, hogy e szakággal ” eszközigénytelensége valamint, hol kimagaslóbb, hol szerényebb eredményei miatt” számoljon a város, a szakmai szövetség, valamint az egyesület vezetése. Az elmúlt évtizedekben körülményeink szerényen, de folyamatosan fejlődtek. Ezzel együtt emelkedett a csoportban edző sportolók száma és minőségi munkája, valamint eredményessége is.

Edző: Fazekas Gáspár

Testnevelő- edző felel az egyesület szakmai munkájáért, a tervezésért, a versenyeztetésért, s az ezzel kapcsolatos összes adminisztrációért. A közép- és hosszútávfutó szakág irányítása mellett az egyesület szakmai- szervezői munkáját is végzi. Szakmai munkájának minőségét tükrözi, hogy folyamatosan korosztályos válogatottak kerülnek ki a csoportból.

A közép- és hosszútávfutás mellett a gyermek és előkészítő „Kölyökatlétikai és SPORT XXI. Program„ irányítása is hozzá tartozik.

Közép- hosszútávfutó csoport:

22-25 fő létszámú, az edzésszám heti 5–10 alkalom.

Cél: a megfelelő előképzéssel felkészíteni a megyei, országos és nemzetközi versenyekre atlétáinkat. Alapvetésként el kell fogadni, hogy nem minden edzésre járó gyermek akar az „edzéseken megszakadni”, nem az élsport az elsődleges életcélja. Jó közösség kiépítéséhez azonban szükség van minden sportolni akaróra. Ebben a csoportban ezt próbáljuk megvalósítani úgy, hogy az eredményre törekvők is maximálisan érvényesülni tudjanak, úgy hogy a nagycsoporton belül 3-4, esetenként 5 kisebb csoport dolgozik együtt.

A futó műhely a legzordabb körülmények között is elvégzi a szabadtéri munkát, de a téli időszak tornatermi edzései is megtartásra kerülnek, ahol a kiegészítő sportszakmai feladatok kerülnek elvégeztetésre. (streching, gyógytorna, red-cord, TRX gyakorlatok, köredzéses erősítés stb.)

Továbbra is szívesen segítünk a „tanulásban akadályozott” tanulók felkészítésében. A város amatőr futói, kocogói is gyakran kérik ki edzőink tanácsát.

Felszerelés és eszközellátottság:

2017.évben elkészült a Szigeterdőbe megálmodott 600 m-es műanyag futókör (1,8 m széles), valamint közvetlen egybeépítve a viacolorból kirakott(1,4 m széles) sétálókör. Ez minőségi ugrást jelenthet a város atlétikájának. Bízunk abban, hogy sokan veszik majd igénybe, s lesznek lelkes hívei sportágunknak.

Az elmúlt 3-4 év jelentősebb előre lépése volt, hogy medicinlabdákat, kézi súlyzókat, ugráló köteleket, gimnasztika labdákat és dyner párnákat, jumpereket, trambulinokat vásároltunk, melyek ugrásszerűen javították az edzések változatosabbá tételét.

Ugyancsak bővítettük az egyéni sportfelszerelések listáját: melegítők, széldzsekik, általános és speciális szöges cipők kerültek beszerzésre, egységes pólókat készíttettünk nemcsak a versenyző, hanem a gyermek korosztálynak is. Az egységes megjelenés lehetősége többet jelentett, mint gondolnánk: tanítványaink büszkén viselik az egyesület logójával ellátott felszereléseket örülnek, hogy a csapathoz tartoznak.

Kiemelkedő teljesítmények:

Csak a közelmúltig visszatekintve: Szabó Tünde maraton futó, aki 2016-ban a PVSK versenyzőjeként a riói olimpián képviselte hazánkat. Csiszár László akadályfutó, Németh Miklós, Habuczky Milán, Fogarasi János síkfutók, Beke Zsanett, Tóth Virág, Strijk Barnabás, Tamás Zsófia sík- és akadályfutók, korosztályos válogatottak, és bajnokok.

Napjaink legeredményesebb sportolója Fazekas Gáspár tanítványa Tóth Lili Anna, aki 10 éves kora óta korosztálya legjobbja a közép és hosszútávfutó számokban. Országos- bajnokként és csúcstartóként, a 3000 m–es akadályfutás korosztályos európai ranglista vezetőjeként búcsúzozott egyesületünktől 2017. év őszén.

KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYEI

2000 m akadályfutás

  • 2013 Hollandia – Európai Ifjúsági Olimpia győztese.
  • 2014 Azerbajdzsán – Ifjúsági Olimpiára kvalifikációs verseny 2. hely.
  • 2014 Kína – Ifjúsági Olimpia 3. hely/országos csúcs.

3000 m akadályfutás

  • 2015 Kolumbia – Ifjúsági Világbajnokság 11. hely. Az év Ifjúsági Atlétanője.
  • 2016 Lengyelország – Junior Világbajnokság 10. hely/országos csúcs. Korosztályos európai ranglista 3. hely .
  • 2017 Székesfehérvár – Országos csúcs, Korosztályos európai ranglista 1. hely.

"HAJRÁ, GYERÜNK DOVASE, NEM ADJUK FEL SOHASE!"