Történelem

Rövid visszatekintés a dombóvári atlétika múltjára-jelenére:

 

Városunkban az atlétika sportág hivatalos formában 1927-ben nyert teret. A Dombóvári Vasutas Egyesület keretein belül megalakult szakosztály vezetését Ács Sándor gimnáziumi testnevelő tanár vállalta el. Futópálya hiányában, az első években csak ügyességi számokban edzettek és versenyeztek a sportolók.

1934-ben 30 fő tréningezett rendszeresen, a szakosztály vezetője Balassa László volt. A szakmai munkát erős hullámzás jellemezte hosszú évekig.

Az ötvenes években Egri Péter vezetésével stabil erős csapat alakult ki, főleg a női vonalon. A jól szervezett, sok egyesületet, csapatot megmozgató megyei csapatbajnokságokon rendre az élmezőnyben végeztek a dombóvári atléták.

A sikeres éveket ismét hullámvölgy követte. A versenyzők száma megcsappant, a pálya állapota leromlott. A sportág csak vegetált.

Elgondolkodtató és figyelemre méltó, hogy nem szűnt meg a sportág a városban, mert már akkor is jól érzékelhetően minden más sportág alapjának tartották a természetes mozgásokra épülő atlétikai számokat, melyek jó kiegészítői voltak a felkészüléseknek.

1963-ban a labdarúgó pálya teljes felújításával az atlétika pálya is megújult. Ez megfelelő körülményeket teremtett a  Czapp János vezette szakmai munkához. A város vezetése által remélt látványos fellendülés azonban nem következett be . Talán az elvárások voltak túl nagyok….

A hatvanas évek közepén a város gimnáziumába két lelkes, fiatal testnevelő került. Várnai Pálné / Tarnai Katika- Kati néni / és Kovács László Tanár Úr jól felépített Diáksportkört szervezett, melynek alapját adta az atlétikai szakosztály. A magas szintű, napra lebontott edzéstervek, a lelkesedés, a rendszeres versenylehetőségek mágnesként vonzották a tanulókat a szakosztályba. Az iskolacsúcsok nyilvántartása, népszerűsítése, a szövetségi és diákolimpiai országos bajnokságokon elért dobogós helyezések ismertté tették a dombóvári atlétikát. Gelencsér Sándor sprinter, Trupp Győző gerelyhajító, Németh János sprinter-távolugró,Havasi János és Dezső összetett versenyzők, Gyugyi János diszkoszvető,   Bálizs Piroska súlylökő, Bank  Klára gerelyhajító jól csengő nevek voltak országos szinten is.

A Vasutas Egyesület égisze alatt Karászi Imre tanár úr végzett lelkes, eredményes munkát a hetvenes években. Munkáját Tarr Imre fiatal, eredményes atlétamúlttal rendelkező testnevelő kezdte el segíteni, majd vette át teljes egészében az egyesületi atlétikai élet magasabb szintre emelését.

Első kiemelkedő tanítványa Kovács Ágnes gerelyhajító, korosztályos válogatott, országos bajnok volt. Őt követték Szekeres Ágnes, Egyed Krisztina gerelyhajítók, Koch Jakab, Greschner Pál súlylökők, Mayer Ildikó magasugró / 17 évesen 180 cm !!! / Juhász Eszter magasugró, Tóth Bence magasugró / 18 évesen 205 cm !!! / stb – stb.

Tar Imre Tanár Úr, azóta is az atlétika fanatikusa, napjainkban is aktív/ 2017 /  – minden nap edzést vezénylő  ikonja a dombóvári sportnak, atlétikának.

Ezzel együtt indult el a közép is hosszútávfutás felfutása városunkban. Fazekas Gáspár testnevelő – edző ekkor került Dalmandról Dombóvárra, s az ottani tanítványai közül többen követték a városba: Banai Róbert , Apaczeller András, Köműves Anita korosztályuk legjobbjai közé tartoztak.

Banai 800 -1500- 5000 m síkfutásban is korosztályos bajnok volt, 1500 és 2000 m-es akadályfutásban Európa legjobbjai közé tartozott. Felnőtt versenyzőként az Újpesti Dózsa színeiben lett sokszoros válogatott és felnőtt magyar bajnok.

Hozzájuk csatlakoztak a Dombóvár és környékiek: Gergely Zoltán és Tímea, Nagy Róbert és Bank Zsolt Sásdról, Zerényi Jenő Kaposszekcsőről, Kardos Péter Kocsoláról. A váltók, a mezei csapatok tagjaként, vagy egyénileg mind országos bajnokok, dobogós helyezéseket értek el korosztályaikban.

A hetvenes évek közepén indult el Dombóváron a „sportiskola rendszerű” képzés több sportágban, köztük atlétikában is. Ennek alapját az akkori Gárdonyi Géza Általános Iskola / ma Szent Orsolya  Általános Iskolaközpont / testnevelés tagozatos osztály adta.

Innen kerültek ki –a teljesség igénye nélkül- a már említett Gergely ikrek, Süveges Levente és Buglavecz Krisztián távolugrók, Hegedűs Milán gerelyhajító, Balogh Jenő, Szigeti András középtávfutók/korosztályos válogatottak. Velük együtt versenyzett és lett országos bajnok Kővári Márió és Németh Nándor is.

Mind a mai napig folyamatos utánpótlást biztosít,- bár egyre csökkenő mértékben – a sportágnak.

Ezzel ellentétben viszont megnőtt a város más intézményeiből bekapcsolódó sportolók száma, akár általános, akár középiskolai szintet nézünk.

Napjainkban a DOVASE egyesületben 80 és 100 fő között van a rendszeresen edzésre járó, regisztrált, versenyengedéllyel rendelkezők száma.

Az előkészítő csoportot Halmainé Horváth Katalin volt atléta vezeti, nagy lelkesedéssel, szakmai alázattal. Az U9-U11-U13 korosztályok edzésszáma heti 3. A megközelítőleg 60 atlétapalánta a dombóvári és környékbeli iskolákból járnak edzésre és sajátítják el a sportág alapjait.

Az ugró és sprinter csoport heti 5 alkalommal edz Tarr Imre testnevelő, edző irányításával. Legeredményesebb versenyzőik: Papp Bence, Göblyös Csenge, Berényi Natália.

A közép és hosszútávfutó csoportot továbbra is Fazekas Gáspár edzi, heti 5 – 8 alkalommal, s ennek meg is van az eredménye. Folyamatosan korosztályos válogatottak kerülnek ki a csoportból.

Csak a közelmúltig visszatekintve: Szabó Tünde maraton futó, aki 2016-ban a PVSK versenyzőjeként, a riói olimpián képviselte hazánkat, Csiszár László akadályfutó, Zirher Kitti, Németh Miklós, Habuczky Milán, Fogarasi János síkfutók, Beke Zsanett, Tóth Virág, Strijk Barnabás, Tamás Zsófia sík és akadályfutók, korosztályos válogatottak, és bajnokok.

Napjaink legeredményesebb ígérete Tóth Lili Anna./1998 /

10 éves kora óta korosztálya legjobbja a közép és hosszútávfutó számokban.

Jobb eredményei:

2000 m akadályfutás

2013- Hollandia        –   az Európai Ifjúsági Olimpia győztese,

2014  Azerbajdzsán – Ifjúsági Olimpiára kvalifikációs verseny 2.hely

2014  Kína                 –  Ifjúsági Olimpia     3. hely/országos csúcs

3000 m akadályfutás

2015  Kolumbia       – Ifjúsági  Világbajnokság 11.hely

Az év Ifjúsági Atlétanője

2016  Lengyelország- Junior Világbajnokság   10.hely/országos csúcs

korosztályos európai ranglista 3.hely

 

A fiatalabb korosztályokban is több ígéret bontogatja szárnyait, majd a hozzáállás és az elvégzett munka mutatja meg, hogy követik –e az elődök eredményességét…..HAJRÁ DOVASE.